I mit arbejde som socialrådgiver, møder jeg familier med børn, som er et sted i deres liv, hvor de har brug for hjælp og støtte. Mange forældre har brug for råd og vejledning til, hvordan de igen kan få et velfungerende familieliv, med børn der trives og er glade.
Mange familier gennemlever kritiske faser, som eksempel vis det, at forældrene lader sig skille. Dette er formentlig netop grunden til, at I er blevet medlem af delebarn.dk og at I, i selv samme stund læser mit indlæg. For mig indikerer dette, at I som forældre har taget ansvar for, og aktivt gør en indsats for jeres eget, og jeres børns liv og velbefindende.
Jeg er sikker på, at I som forældre, vil jeres børn det bedste, og netop i kraft af jeres medlemskab af delebarn, er opmærksomme på jeres børns trivsel, trods det faktum at de nu er blevet delebørn.
En skilsmisse kan for mange opleves som en krise, hvilket kan virke stressende for både forældre og børn. Nye familier dannes og dette stiller krav til ny struktur og der er mange hensyn at tage. Måske I kan nikke genkendende hertil. I som forældre, er som oftest bevidste om årsagen til, og historien bag skilsmissen. For børnenes vedkommende, er deres evne til at analysere og rationalisere en anden end voksnes, og deres virkelighedsopfattelse anderledes, idet de netop er børn.
Erfaringer i socialt arbejde med børn og familier viser, at børn har brug for en meningsfuld forklaring på deres liv og eksempel vis, skilsmissen. Når forældre undlader at snakke med børnene om skilsmissen, gøres dette som oftest, i et forsøg på at skåne dem for det, der er svært.
Men børn uden en meningsfuld forklaring på deres liv, skaber selv en historie, og dette med fare for at fejlanalysere. Børn søger således en forklaring på skilsmissen og tingenes tilstand, men oftest med det resultat, at de gør sig selv til ansvarlige eller skyldige for skilsmissen.
For at undgå, at børn føler skyld ved en skilsmisse, må I som forældre tage ansvar for fortællingen. Dette kan gøres på flere måder, og vigtigst af alt, skal dog nævnes at forældrene imellem, må stå sammen herom, og ikke gøre den anden til syndebuk.
Gennem mit arbejde, har jeg erfaret en metode til fortællingen, som jeg ønsker at dele med jer. Metoden er et redskab, som har vist sig at være særlig hensigtsmæssig over for, især de mindre børn, men synes også at have en terapeutisk, bearbejdende effekt over for forældrene.
Metoden ”Words and Pictures” direkte oversat til dansk; ”Ord og billeder”, er udviklet af Andrew Turnell og Sussie Essex, der tager afsæt i et løsningsfokuseret socialt arbejde. Metoden går i alt sin enkelthed ud på, at skrive en historie som børnene kan forstå. I som forældre, kan altså udarbejde en ”historiebog” til jeres børn, baseret på det virkelige liv og skilsmissen. Metoden bruges også ved andre kritiske faser af børns liv, hvor der er brug for en fortælling for børnene.
Denne historiebog, bør naturligvis have fokus på, hvad der for barnet er vigtigt at vide, og er dermed ikke en beskrivelse af en forældrekonflikt, som kan give anledning til yderligere bekymringer for barnet.
Det kan være en god ide, at gøre bogen til en generel fortælling om barnets liv, således at den starter med barnets fødsel, og den positive historie. I kan selv vælge hvor detaljeret historien skal være, og den kan fylde alt fra en side og op efter. Det kan være en god ide, at illustrere bogen med billeder af barnet og familiemedlemmer, og den kan indeholde alt, hvad der for jer synes relevant.
Historien er vigtig for barnet, ikke blot nu, men også i fremtiden. Børn i kriser, har generelt svært ved at huske, og har derfor brug for at høre den samme fortælling flere gange. Dette kan bogen være et godt redskab til, uden at I som forældre gang på gang skal sætte ord på skilsmissen, med fare for at ændre i fortællingen.
For nogle kan denne metode, måske give anledning til at tænke, at fortællingen kan gøre børnene unødvendigt kede af det. Men faktum er, at børn, i større eller mindre grad, påvirkes af en skilsmisse. I som forældre kan dog tage ansvar for, at jeres børn ikke bliver unødvendigt kede af det, ved at de påtager sig skylden for skilsmissen, på grund af en manglende fortælling.
Mit håb er derfor, at denne metode måske netop kan være den hjælp I har brug for, men vigtigst af alt, er mit budskab, at I som forældre husker på, at jeres delebørn, altid skal være i fokus.
God fornøjelse og de kærligste hilsner fra Julie Johansen, Socialrådgiver.