Opret ny profil (Gratis)  -  Log ind  

 Bloggen


Bloggen

Stop med at sidde alene og spise flæskesvær

dec 17

Skrevet af: Majbritt Mikkelsen
17-12-2015 14:05  RssIcon

Jeg skal holde jul alene i år. Uden mine børn. Det glæder jeg mig til. Jo, jeg gør så. Og nej, jeg har ikke drukket gløgg af natpotten, for selvfølgelig vil jeg allerhelst holde jul sammen med mine børn. Hvem vil ikke det?

Men nu ligger landet altså sådan, at jeg er skilt fra mine børns far. Derfor ligger det i fordelingsnøglen, at hvert andet år holder børnene jul hos mig og hvert andet år hos ham. Vi har fundet frem til den løsning, der – som tingene er nu – fungerer godt for vores børn; nemlig at julen og nytåret er delt op i to portioner, hvilket betyder minus skift mellem den 23. og den 28. december. Det levner tid til at sove længe, gå i nattøj fra morgen til aften og se ”Anne fra Grønnebakken” tre dage i træk, hvis man har lyst til det. Det mener vi er bedst. Der er også kun én juleaften. Så den forælder, som ikke har børnene i julen holder snitterne væk fra dans om træet, and og mandelgave og gemmer krudtet til året efter. Der er ganske enkelt kun magi nok til én juleaften. End of story.

Hvorom alting er, så flyder medierne i denne tid over med artikler, klummer og brevkasseindlæg med gode råd om, hvordan man som skilsmisseramt familie kommer bedst gennem julen og får den store forkromede ”julekabale” til at gå op, og dernæst hvordan man som voksen overhovedet ”overlever” at holde jul uden sine børn. Jeg kan rent faktisk ikke huske – i hvert fald ikke i min tid som fraskilt, at emnet har fyldt medierne så hårdt, som det gør i år.


Og hvorfor emnet er mere ”hot” i medierne end nogensinde før, ved jeg ikke. At skilsmisseraten stiger, er selvfølgelig et godt bud. Virkeligheden er jo den, at flere og flere mennesker som følge af den stigende tendens – mere eller mindre ufrivilligt – bliver involveret i indtil flere ”julekabaler”, som skal gå op på tværs af familier, bygrænser, kommuner, landsdele – og følelser. Halleluja! Det er ikke for børn.

Men ikke desto mindre synes jeg, at det er positivt og tabubekæmpende, at snakken går om delebørn, julefred og børn kontra voksnes behov. For hvis der hvert eneste år bare er lidt flere forældre, som bliver bare en lille smule klogere og måske en anelse mere reflekterende, så fyld endelig avisspalterne op med skilsmissefamiliernes erfaringer og specialisternes råd. Det kan i sidste ende kun komme børnene til gode. Og derefter de voksne.

Nuvel, det giver ikke mening at komme min version af det, som alle eksperter allerede siger klart og tydeligt omkring julekabalen, nemlig at vi voksne (og ikke kun forældre, men også bedsteforældre og andre med aktier i børnene) skal evne at parkere egne behov og i stedet betragte julen fra børnenes højde. Det er old news, men ikke desto mindre ekstremt vigtigt at gentage budskabet, idet der hvert år er ”nye” forældre, for hvem det er første gang, at de skal holde jul uden deres børn. Alt det med antallet af skift, kopijuleaftener osv. er et emne for sig. Det, der optager mig i skrivende stund, er, hvordan vi voksne vælger at gå igennem julen uden vores guldklumper. 

Forleden læste jeg et læserbrev i avisen fra en kvinde, som havde det særdeles svært med, at børnene skulle fejre julen sammen med deres far og dennes nye (kønne) kæreste og hendes små (sikkert yndige) børn. Kvinden har en historie, som jeg ikke kender, og derfor kan jeg i virkeligheden ikke tillade mig at kloge i det.

MEN …

Uanset baghistorien, så er der i min optik kun én vej. For hende og alle andre i samme situation. Og det er fremad. Uanset hvor hårdt det end er at sidde alene sammen med sin egen familie juleaften i stearinlysenes skær og blive mindet om, at man ikke selv lykkedes med sin kernefamilie, så er der kun én vej. Fremad.


Do it. 

Fake it, till you make it. 


(Og drik alkohol til om nødvendigt) ;-)


Og det kan godt være, at det lyder easy peasy fra en, der har holdt jul uden sine børn efterhånden en del gange, men vi voksne ”alene-julere” bliver simpelthen nødt til at gribe os selv hårdt i kuglerne og tage os sammen. Det er okay at føle sig alene og give udtryk for det, men i sidste ende bliver vi nødt til at tage os sammen.
Når det er sagt, har jeg stor respekt for, at kvinden i læserbrevet tør være hudløs ærlig omkring, at hun godt ved, at hun skal tage sig sammen, og at hun prøver. Men at det er svært. Og jeg medgiver 100%, at det at nyde julen uden sine børn ikke ”bare er noget, man gør”. Det kræver træning. Masser af træning. Man løber heller ikke en maraton uden at have haft snøret skoene et par gange forinden. De første løbeture er oftest de hårdeste. Ikke at de efterfølgende ikke er hårde, men trådet bliver dog lettere. Jeg trænet siden 2007 og har haft nogle af de mest fantastiske voksen-juleaftener gennem tiden. Der har været tid til at nyde maden, vinen, samtalerne og tiden, imens mine børn har storhygget sig hos deres far. Selvfølgelig vil jeg helst være sammen med dem. Det siger naturloven. Men julekabalen siger noget andet. Og det er ikke synd for mig.


Pointen her er, at jeg mener, at vi som forældre har en K.Æ.M.P.E. opgave i at sørge for, at vores børn ikke bekymrer sig om os, når de skal være det andet sted. Det er børn nemlig 100-meter mestre i, hvis vi som voksne ikke hjælper dem på vej.

Så med præcis én uge til juleaften vil jeg gerne slå et slag for, at de af os, der skal holde jul uden vores børn, tager os selv alvorligt med chancen for at få en (rigtig) go´ jul ud af det. Det kan snildt lade sig gøre. Hvis vi vælger det. Derfor tillader jeg mig at dele ud af mine egne, hjemmegjorte erfaringer, som virker på min matrikel. Here goes:

• Planlæg dagene og giv dem et indhold, som du kan li; løbeture, kaffeaftaler, byture, videofilm eller sudoku turneringer. Whatever. Men lad være med at kravle op i hjørnet af sofaen og bliv nostalgisk, hvis du ved, at det ikke tjener dig godt.

• Fortæl dine børn om det, du skal lave, imens de er væk. De fornemmer ALT, så klæd dem på til at kunne slappe af der, hvor de er, uden at de skal bekymre sig om dig. OG LYV FOR DEM OM NØDVENDIGT. Og det siger jeg med fare for at få tæsk af det samlede panel af danske børneeksperter. Men jeg mener det. Pynt på historierne om, hvad du skal lave, hvis det er nødvendigt, for at dine børn får ro i sindet på dine vegne. De skal vide, at du er okay og ikke sidder alene i sofaen og spiser flæskesvær og kun venter på, at de kommer hjem igen.


• Før så det ud i livet, som du har planlagt. Og gerne lidt til.


• Og lad være med at fortælle dine børn, at du savner dem. Fortæl dem i stedet, at du glæder dig til at se dem. Det er der noget aktivt, positivt og fremadskuende i. Kan du mærke forskellen?Med disse ord ønsker jeg en glædelig, sjov og levende jul til alle delebørn og voksne rundt om i alle Danmarks julekabaler. "Gå med styrke", som det hedder i årets julekalender.

Majbritt
www.majbrittmikkelsen.dk

2 kommentar(er) indtil nu...


Sv: Stop med at sidde alene og spise flæskesvær

Rigtig fin pointe, helt enig. Jeg er den heldige de altid får lov at få mine børn men har tit en skyldfølelse overfor faderen. Men vi har ansvar for at komme videre, gode ord i denne tid der er fyldt med så mange forventninger, håb, minder. Tak og glædelig jul !

Af Janne,   24-12-2015 09:02

Sv: Stop med at sidde alene og spise flæskesvær

Tak Janne, for de pæne ord. Jeg ønsker også dig og din familie en rigtig glædelig jul :-) Kh Majbritt

Af Majbritt Mikkelsen,   24-12-2015 10:58

Dit navn:
Titel:
Kommentar:
Tilføj kommentar   Annuller 

Anbefal delebarn.dk

delebarn.dk - Barnet i focus

Del på Facebook

Rådgivning  i forbindelse med skilsmisse.

Uanset om du lige er blevet skilt eller det er længe siden tilbyder jeg hjælp/ rådgivning vedr;
Hvad er bedst for vores barn/børn?
Vedrørende bopæl / forældremyndig /samvær.
Samt hjælp  til møde i Statsforvaltningen.

KONTAKT: 

For yderligere oplysninger;
Børnesagkyndig Hanne Søndergaard Jensen

Tlf. hverdage 9 -16 
42220330

eller mail mig;
hanne.s.jensen@me.com


Seneste indlæg

Seneste kommentarer

Sv: Er du skilt og uden ONALDbørn i julen?
Credit
Ikke-banklån
Sv: Hvad gør du med sorgen over skilsmissen?
Sv: Er du skilt og uden børn i julen?
lånetilbud mellom enkeltpersoner
LOAN OFFER GUARANTEED
Sv: Hvad gør du med sorgen over skilsmissen?


Copyright 2009 - 2019 @ delebarn.dk ApS   -   FAQ  -   Besøg os på Facebook